Gudomlig kraft i natur, i djuren och i människan.

Guden och Gudinnan

Det finns olika sätt att se på Guden och Gudinnan inom Wicca. Allt detta beror på vilken inriktning inom Wicca man valt, och hur just denna inriktning väljer att se på Guden och Gudinnan. Detta är individuellt.

 

Den Gudomliga Kraften   

I Wicca tror man på en suverän gudomlig kraft, ur denna kraften kom universum. Men då detta är en kraft som få har möjlighet att relatera till så har denna tro nästa helt försvunnit från Wicca idag. Istället har man Guden och Gudinnan som en länk till denna kraft.

 

Guden och Gudinnan

Guden och Gudinnan finns i allting, i naturen, i djuren och i människorna, vilket gör att man måste respektera sin omgivning och sig själv för annars respekterar man inte Guden och Gudinnan. Varje wiccan har på detta vis en direkt och personlig kontakt med Guden och Gudinnan, vilket gör att denna religion skiljer sig från så många andra.

Guden och Gudinnan är varandras motpoler, exempelvis så är hon natten och månen, och han dagen och solen. Båda förtjänar lika mycket respekt, då de är lika mäktiga. Den ena kan inte existera utan den andra, då de är beroende av varandra.

Guden och Gudinnan styr inte världen eller för den delen människors liv, de är istället en del av det livet, en del av allt. En wiccan kan dock be dem om hjälp för att förändra eller uppnå något i tillvaron.

 

Hur ser Guden och Gudinnan ut?

Som man kan läsa längre ner på denna sida så har både Guden och Gudinnan tre olika skepnader, dessa kan påverka hur de avbildas.

Alla gudar och gudinnor som någonsin dyrkats finns representerade i Guden och Gudinnan, och man kan därför bestämma sig för att se Guden som exempelvis Apollo (ur den grekiska mytologin) och Gudinnan som Venus (ur den romerska mytologin). Man kan förrutom den grekiska och romerska mytologin exempelvis använda sig av den egyptiska, hinduiska, nordiska eller keltiska mytologin. Om man exempelvis har en ritual som är inriktad på solen, så kan man se Guden som Apollo - solguden, om ritualen är inriktad på kärlek så kan man se Gudinnan som Afrodite eller Venus etc. Möjligheterna är ändlösa, och helt upp till utövaren.

Gudinnan har avbildats som jägarinnan som springer med sina jakthundar, som en himelsk gudinna som far över himlen medan stjärnstoft faller från hennes hälar, som den eviga Modern gravid med ett barn, väverskan över våra liv och död, Häxan som går i den avtagande månens sken sökandes efter de svaga och ensamma med mera.


Guden

Enligt den wiccanska tron skapades Gudinnan först, hon födde sedan Guden som blev djurens och växtlighetens gud. Guden ses även i solen vilken har blivit dyrkad som källan till allt liv. Guden är djurens skötare och avbildas därför ibland med horn på huvudet.

När man hyllar Guden använder man sig av olika symboler såsom; solen, hjorten, tjuren, svärdet, ljus, guld, diamanter med mera. Guden står för kärlek, trygghet och omtanke men även för råhet och vildhet.

Guden finns i tre skepnader; den behornade, gröne mannen och solguden.

 

Den behornade

Det finns många wiccaner som menar att den Behornade avsiktligt förvrängts av den medeltida kyrkan för att föreställa djävulen inom Kristendomen. Wiccaner varken dyrkar eller tror på djävulen då den som sagt tillhör Kristendomen och inte Wicca.

Den Behornade är Gudinnans son och symboliseras som en aspekt av naturen, den delen som är djur.

 

Gröne Mannen

Gröne Mannen är den nya inkarnationen som växte fram när glaciärerna smälte och klimatet blev varmare. Han är växtlighetens gud och ses i grödor såsom spannmål och vinrankor. Gröne Mannen symboliserar födelse, liv, död och återfödelse, genom att han kan ses som en planta som föds, växer, sprider liv för att sedan vissna och dö.

 

Solguden

Solguden dyrkas som en viktig del av Guden då solen anses som källan till allt liv. Solen och månen skapar tillsammans helheten; månen symboliserar det kvinnliga och feminina men även mystiska egenskaper och fantasi, medan solen symboliserar det maskulina som betår av klarhet, förnuft och initiativ.


Gudinnan

Gudinnan är den universella modern, hon är en källa av fertilitet, oändlig visdom och kärlek. Gudinnan är både skaparen och förgöraren då hon både skänker och tar liv. Då Gudinnan är naturen så är hon både förförerskan och häxan, både tornadon och vårregnet, vaggan och graven. Trots Gudinnans två sidor, den ljusa och den mörka, så firar wiccaner den ljusa sidan - det innebär dock inte att de inte erkänner den mörka sidan. Man kan se gudinnan i månen och havet, symboler som representerar henne är; kitteln, bägaren, fembladiga blommor, spegeln, halsband, snäckor, pärlor, silver och smaragd, för att nämna något.


Gudinnan styr jorden, vattnet och månen.

Djur som representerar Gudinnan är exempelvis; kanin, björn, uggla, katt, hund, gås, ko, delfin, lejon, häst, skorpion, spindel och bi. Alla dessa är heliga för Gudinnan. 

Gudinnan har fått titlar som Himlens Drottning (Queen of the Heavens), Gudarnas Moder som gjorde Gudarna (Mother of the Gods that made the Gods), Den Gudomliga Källan (the Divine Source), Den Universella Matrisen (the Universal Matrix), Den Stora Modern (the Great Mother) och många, många fler titlar.

Gudinnans tre skepnader är Jungfrun, Modern och Den Gamla.

 

Jungfrun

Jungfrun representeras av den växande månen och av våren. Jungfrun är det första skedet hos Gudinnan, alltså är det hon som föds på nytt i den eviga cykeln, hon förknippas därför med våren då allt återigen vaknar till liv.

 

Modern

Modern är det andra skedet hos Gudinnan och hon symboliseras därför av sommaren och fullmånen. Sommaren är den tid då allting lever och är fruktbart precis som Gudinnan när hon blir och lever som Modern.

 

Den Gamla

Den gamla är det tredje och sista skedet för Gudinnan. Hon representeras av mörkmånen, hösten och vintern. Gudinnan åldras på hösten och dör på vintern för att sedan födas på nytt till våren.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0