Lammas 1 Augusti

Skördefesten Lammas känns också vid som Elembiuos, Augusti afton, Skördehem eller Lughnasadh, det sistnämnda namnet kommer från den irländska solguden Lugh. Lugh i den keltiska mytologin var knuten till musik, poesi, magi och läkekonst. Hans attribut är en korp och ett svärd, och han framställs som en framgångsrik krigare. Lughnasa är en särskild fest som hölls till gudens ära före skörden i augusti. Lugh finns även i walesiska medeltidsberättelser dock med namnet Lleu Law Gyffes. Lammas i sin tur kommer från det saxiska ordet "hlaf-mass" som betyder brödfestivalen. Sabbaten firas den 1 augusti och det är då som solen visar sig allt mindre och det är även vid denna tid som Guden dör. Det är en av de stora sabbaterna man firar och både Guden och Gudinnan står i fokus. Man firar den första skörden som man nu kan samla in och man hyllar Gudinnan för det överflöd av gåvor hon givit oss.

Gudens styrka avtar i takt med att solen gör det, Gudinnan inser med sorg i hjärtat att hennes älskade är döende, samtidigt som hon känner en viss glädje då hon vet att han lever vidare som hennes barn.

Allt eftersom sommaren avtar, kommer wiccanerna ihåg dess värme och givmildhet i maten vi äter. Varje måltid påminner oss om att inget är konstant.

Man associerar grått, guld, grönt och gult med sabbaten, liksom alla sorters sädesslag och bröd. Altaret dekoreras med frukt och grönsaker. Som en del av ritualerna kan man fläta en korndocka av vete, den är i sig en symbol för Gudinnan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0