Litha 21Juni


Litha firas runt den 21 juni, det är då dagen är som längst och natten som kortast, det är denna dag som den döende solens tid kommer att påbörjas. Med den döende solens tid menar man att dagarna kommer att bli allt kortare medan nätterna kommer att bli allt längre. Litha är även kallad för Feill Sheathain, Alban Hefin och Midsommarsolståndet, eller kort och gott för Midsommar. Denna festival firar det triumferande ljuset och vid denna tid stiger Gudinnan in i sin roll som havande moder. Växtligheten står på sin topp under denna tid, precis som Guden.

Under denna festival är healing, beskydds- och kärleksmagi mer gynsam än annars och det är därför många traditionellt praktiserar magi under just denna sabbat. Inte bara magin är extra gynnsam under festivalen utan även bröllopsceremonier får gott resultat.

Förr tände man bål för att uppmuntra till fertilitet, hälsa och kärlek. Dessa midsommareldar är kända så långt bak som till 500-talet runt om i Europa. De har fortlevt i Norge, Danmark (man firar sanktehansaften den 23:e) och i delar av Finland här i Norden. I södra Sverige var det vanligt att man på midsommarafton färdades till hälso- eller lyckobringande källor för att dricka av dess vatten.

Eld, mistel, solskivor och fjädrar är alla symboler för högtiden, medan den enda representativa färgen är grön. Den mest passande maten att äta under dagen är frukt. Trots vikten av denna sabbat är den bara en av de mindre högtiderna under året.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0