Samhain 31:e Oktober.

Den 31:a oktober firar man Samhain som är wiccanernas nyårsafton. Sabbaten har många namn precis som de andra har, några av dessa namn är; Allhelgonaafton, Halloween, Hallowmas, November afton, Äpplernas fest, Samana, Samonio, Själarnas fest och De dödas fest. Denna högtid är också en av de större och den firas på en tid då man säger att slöjan mellan våran värld och andevärlden är som tunnast. Under natten kan de dödas själar lämna jorden för andevärlden, medan själar från andevärlden kan ta sig hit för att reinkarneras.

De forntida britterna firade sommarens slut och det nya åretsbörjan under allhelgonaafton och man trodde att spöken var i färd under natten, vilket var en orsak till att man brände eldar under natten, vilket Wiccaner gör än idag. Halloween är troligen dock mer förknippat med USA nu för tiden än Storbritannien. Även i Sverige har Halloween fått genomslagskraft, dock först på 1990-talet. Halloween heter Allahelgonaafton på svenska och firas den fredag som kommer närmast den 1:a november, lördagen kallas sedan för Alla Helgons Dag. Denna dag har kommit att bli en dag då man ska minnas sina döda släktningar.

Wiccanerna säger under festivalen adjö till Guden. Han ska nu färdas ner till underjorden, han föds snart om igen så det blir ett kort farväl.

Samhain är en tid för återblickar; man ska fundera över döden och ens förfäder som gått bort, men även andra som har lämmnat livet på jorden. Samhain är även en tid för offer, på vissa ställen förr fick man slakta djur vid denna tiden för att se till att man hade mat under den långa vintern. Guden, identifierad i djuren, dör alltså vid denna tiden. (Detta är dock symboliskt, och Wiccaner offrar inga djur under sina ritualer)

För att visa sin respekt för de döda offrar man mat till andarna. Maten kan bestå av kålrötter, pepparkakor och cider. Man ställer då maten utomhus och placerar ett ljus i fönstret så att andarna har vägledning genom deras färd till andra sidan.

Altaret dekorerar man med höstblommor, kvistar, kottar och pumpor. Färgerna som man har under denna högtid är svart och orange. De tillhörande symbolerna är kitteln, pumpan, kvasten och bålet. Bålet är en självklarhet under denna fest då det är en eldfestival.

Gudinnan har gått in i sin sista roll; Den gamla.

En del wiccaner anser att detta är den viktigaste sabbaten av dem alla, men även den mest magiska.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0