Yule 21:e December.

Yule firas runt den 21:a december, vilket är tiden för vintersolståndet, det vill säga då natten är som längst och dagen är som kortast. Yule kallas också för Fionns dag, Solens Återvändo och Midvintersolståndet eller kort och gott Midvinter. Yule är ålderdomlig engelska för jul och juletid.

Man firar Gudens återfödelse tillsammans med ljusets. Att Guden föds om i juletid är ingen omarbetning av Jesufödelse på julafton. Faktum är att vintersolståndet länge har ansetts vara en tid för gudomliga födslar. Förrutom Guden och Jesus som föddes vid denna tid sägs även Mithras vara född då.

Man tar in en gran i huset så att trädandarna kan tillbringa den kalla vintern inomhus och man skänker dem mat genom att hänga pepparkakor och äpplen på trädets grenar.

Yule är en ljusfestival men även en glädjefest. Man ska meditera och fundera över aspekterna av reinkarnation. Allt som dör föds åter och det gamla blir nytt.

Yules färger är rött, grönt och vitt, medan symboler för högtiden är kransar och järnek. Passande mat för firandet är nötter, frukt, cider och kakor av kummin.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0