Fredags kväll.


Grattis till lilla MY.
Halloween, nu kan vi spöka ut oss och ha kul.Jag och sonen är hemma, trötta men glada.
Göteborgsresan var trevlig och tuff. Nu skall
vi bara invänta alla provsvaren.


Lite om min halloween.

Samhain (30 oktober- 1 november)


Samhain är det nya årets pånyttfödelse och det gamla årets död. Förr var denna dag kelternas nyår.
Eftersom gränsen mellan ”de två olika världarna” är så tunn vid den här tiden så är detta en perfekt dag för att spå på.

Vissa wiccaner åkallar sina döda anhöriga på den här dagen, de döda kommer inte tillbaka fysiskt men man kan till exempel få tillbaka speciella minnen från tiden då personen levde.

Halloween eller Samhain hade sin början i en uråldrig, förkristen keltisk fest för de döda. Det keltiska folket delade året på fyra storhelger. Enligt deras kalender, i början av året på en dag som motsvarar 1 november på vår nuvarande kalender. Den dagen var början på vintern.  Eftersom det var en tid då kor och får skulle flyttas till närmare betesmarker och alla djur skulle säkras för vintermånaderna. Grödor skördades och lagrades.

De tände också eldar för att hedra de döda, att hjälpa dem på deras resa, och att hålla dem borta från de levande. 

Samhain blev Halloween när kristna missionärer försökte ändra det keltiska folkets högtider. Som ett resultat av de kristna ansträngningarna att utplåna "hedniska" högtider, såsom Samhain. Snarare än att försöka utplåna ursprungsfolkets "traditioner" och övertygelser gav påven sina missionärer godkännande att använda dem: om en grupp människor dyrkade ett träd, så uppmanade han dem att helga trädet till Kristus och möjliggöra dess fortsatta dyrkan.
När det gäller att sprida kristendomen, var detta ett lysande koncept och det blev en grundläggande metod som används i katolska missionsarbetet.  Kyrkans heliga dagar sattes avsiktligt för att sammanfalla med inhemska heliga dagarna.  Julen, till exempel, tilldelades det godtyckliga datum 25 december, eftersom det överensstämde med midvintern firandet av många folk.
Samhain, med dess betoning på det övernaturliga, var avgjort hednisk.  Missionärerna identifierade deras heliga dagar med de tidigare religionernas övernaturliga gudar som onda, och associerade dem med djävulen.

Som företrädare för de rivaliserande religionerna ansågs wicca vara onda djävulsk dyrkare och de hade demoniska gudar och andar.  Men enligt wicca finns det inget helvete och ingen djävul.  Helvetet är ett kristet påfund.

Keltisk tro på det övernaturliga har kvarstått, medan kyrkan gjort avsiktliga försök att identifiera det som farligt. Anhängare av den gamla religionen gick under jorden och har stämplats som häxor/wiccaner.

Den kristna alla helgonens dag hedrade alla kristna helgon, särskilt de som inte annars har en speciell dag. Denna festdag var avsedd att ersätta Samhain, att locka hängivenheten hos de keltiska folken, och slutligen att ersätta det för alltid.  Detta skedde inte, men de traditionella keltiska gudarna minskade i status, de blev älvor eller pysslingar i de nya traditionerna.

 

Jag tycker att det är en fin helg som jag uppskattar väldigt mycket.

Jag hoppas att ni alla får en härlig helg.
Kommentarer
Postat av: Anne

Skönt att ni är på hemmaplan igen!

Passar på att önska dig en riktigt härlig halloween helg!

Kram kram

2009-10-31 @ 15:39:57
URL: http://www.systeranne.wordpress.com
Postat av: Claudia

snygg blogg! :)

2009-10-31 @ 15:53:48
URL: http://claudiamartinsson.blogg.se/
Postat av: Skruttmärtha

Gött att ni är hemma igen och att resorna gick bra.

Tycker oxå att det är en fin helg.

Allt du skrev om hade jag inte en aning om. Men nu vet jag.

Kramen

2009-11-02 @ 07:36:57
URL: http://metrobloggen.se/voila
Postat av: Lesly

Väldigt bra skrivet, det är synd det att kyrkan ska förvränga allt och ge wicca så dålig syn. Min Samhain bestod av tarotkort, chakrabalansering med kristaler och pendel. Sedan satt jag mest hela kvällen och titade på månen och stjärnorna. Hoppas att din var lika trevlig. Och jätte fina bakverk!! :D

2009-11-03 @ 18:38:15
URL: http://leslita.blogg.se/
Postat av: Liz

Oh vad glad jag blev, jag känner inte till en enda wiccan förutom mig själv, gillar din blogg, den läggs till på mina favoriter.Kram Liz

2009-11-05 @ 22:10:51
URL: http://lizmakeup.blogg.se/
Postat av: Marita

Underbar sida du har...I mitt andliga sökande har jag nosat lite här och lite där...på något märkligt sätt kommer jag alltid tillbaks till wicca...det kan vara en bok, en artikel eller som nu din blogg...och eftersom jag tror att universum visar oss på vägar vi kanske borde prova när vi känner oss vilsna så borde jag nog göra mer än att nosa...

Återkommer definitivt och lär mig mer...

Tack!

2009-11-18 @ 23:50:44
URL: http://maruchkas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0