Sockerpasta
SOCKERPASTA
1 msk gelatin
0,6 dl vatten
1,25 dl glucos ( finns på apoteket ) Kan bytas ut mot vit sirap
1 msk glycerol ( finns på apoteket )
2 msk vegetabiliskt fett (cocosfett, gör att degen blir vitare)
ca 20 dl siktat florsocker
2-3 droppar smak och färg (om man vill)
Blanda gelatinet och det kalla vattnet. Låt stå tills det tjocknat.
Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt har lösts
sig. Tillsätt glucosen och glycerolen , blanda väl.
Rör ner det vegetabiliska fettet och just innan det smält helt,dra
bort den från värmen, och tillsätt smak och färg.Låt blandningen
svalna tills den är fingervarm.
Häll nu i 10 dl florsocker i en bunke och forma till en brunn. Häll
den fingervarma blandningen i brunnen och rör med träslev,
blanda efterhand resterande florsocker tills kladdigheten
försvinner. Fortsätt knåda tills sockerpastan är len och följsam
och inte fastnar på dina händer.
Om sockerpastan är för mjuk tillsätt mer florsocker, för hård,
mer vatten (1 droppe i taget).
Använd pastan direkt eller förvara den i lufttät bytta i rumstemperatur.
Skall stå mörkt.
När du ska använda den igen så ta fram den och knåda den mjuk igen,
Värm den lite i micron, akta bara så att du inte värmer för mycket.
Jag har en vaxduk som jag jobbar på, mycket lättare och det kladdar inte.
Den håller ca 3-6 veckor.
För att undvika att tårtan "svettas" och blir "klistriga". Det är det
som händer när fyllningen kommer i kontakt med tårtan. Om du gör
tårtan samma dag som du skall servera den så behöver du inte
fundera på detta.
Ett alternativ är att när du kavlat ut din sugarpaste eller marsipanen.
så penslar du på lite flytande margarin på sugarpasten innan du
vänder den över tårtan (med fettet in mot tårtan).
Ett annat är en barriär av smörkräm/kristyr eller vispgrädde.
Det är marsankräm och chokladkräm som får tårtan att svettas.
Vill man inte göra själv så kan man handla genom:
http://www.dekoreramera.se/
http://www.kakburken.se
Hittade ett annat recept:
http://www.hsb.se/omhsb/companies/2_24830/recept/-_recept-sockerpasta
Klurar nämligen på ifall jag ska våga göra egen sockerpasta... Dotterns barnkalas är bokat till den 9:de jan.
Det svåraste tycker jag ändå är att komma på goda fyllningar...
Blir det billigare att göra egen sockerpasta? Glucosen, är det dl?
Kram, kram