Beltane 30 April-1 Maj

Majdagen, Betaine, Giamonios, Bhealltainn är alla namn på samma sabbat, men den kallas oftast för Beltane. Beltane är ett keltiskt ord som betyder himmel och eld. Denna högtid firas den 30april-1maj och är en fruktbarhetsfestival, eftersom det är nu jorden är fruktsam precis som Gudinnan. Det är en av de stora festerna man firar under året och Guden och Gudinnan finns båda i centrum för firandet. Här markerar man livets, livskraftens, hoppets och kärlekens retur. Beltane är en helgdag av förenande och maj är därför kärlekens månad och det passar att gifta sig vid denna tid.

Den unga Guden blir nu till man. Guden åtrår Gudinnan, de blir kära och förenas i gräset bland blommorna. Ett förenande som leder till att Gudinnan blir gravid.

Majstången är en viktig del av riterna under denna festival, man dansar runt den och ser den som en fruktbarhetssymbol. Man dekorerar den med blommor och gröna grenar, då dessa symboliserar Gudinnan medan majstången symbolerar Guden. Därefter flätar man även in röda och vita band, dessa ska då representera Gudens och Gudinnans förenande. Kitteln är viktig den också, och används ibland i ritualerna istället för majstången.

Färgerna man associerar med Beltane är rött och vitt. Symboler är majstången, ägg, flätade korgar och blommor. Det är vanligt att man använder flätade korgar eller andra flätade ting då själva flätandet representerar förenande, det vill säga att två olika delar blir till en tredje, förenad helhet.

Passande mat till denna högtid kan bestå av olika mjölkprodukter, ringblommekaka och vaniljglass.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0