Imbolc 2:e februari.

Den 2:a februari firar man den första sabbaten; Imbolc. Imbolc är en av de fyra större sabbaterna som firas under året, sabbaten har många olika namn som till exempel; Candlemas, Oimlec, Imbolg, Facklornas fest, Lupercalia, Pans fest, Snödroppsfestivalen, Det nya ljusets fest och Brigids dag. Candlemas är den nyaste och mest populäraversionen av namnet medan Imbolc är det äldre keltiska namnet.

Imbolc är en eldfestival och firas till ära av Guden som nu återvänder som Solguden och tränger undan mörker och kyla. Festen är även en renande sabbat efter det instängda livet under vintern, reningen sker genom solens förnyande krafter. Symboler för Guden vid denna sabbat är ljus som ställs i en krans, kransen ska representera årshjulet. Ljusen är i sin tur upphovet till namnet Candlemas, candle betyder som bekant ljus på engelska (Candlemas översatt betyder på svenska kyndelmässa, kyndelmässa är i sig översatt från latinska missa candelarum vilket direkt översatt betyder 'ljusmässa') . En gång markerades sabbaten runt om i Europa genom stora bål, facklor och eld i varje form. Elden representerar här våran egen upplysmomg och inspiration, likväl som ljus och värme.

Imbolc/imbolg betyder "i magen" (av modern). Detta syftar på att i moderjord har frön satts och under våren vaknar jorden till.

Under denna högtid firar man ljuset, och Gudinnans ljus är månen. En annan mångudinna är Brigid (Brid, Brigante) vilket gör det passande att detta är Brigids fest, Brigid är en så kallas trippelgudinna precis som Gudinnan. Brigida är ett irländskt helgon som levde ca år 450 till ca år 523, hon ska ha startat det första iriska nunneklostret, men de historiska uppgifterna är oklara. Brigida firas den 1 februari som enligt National Encyklopedin motsvarar den förkristna högtiden Imbolc som var tillägnad den keltiska gudinnan Brigid. Det finns de som hävdar att Imbolc blev precis som andra hedniska högtider 'förkristade' genom att man lade en kristen högtid på samma dag, varför skulle man annars lägga just firandet av Brigida på gudinnan Brigids dag?

Imbolc markerar Gudinnans återhämtning efter att ha fött Guden, de längre stunderna av ljus väcker upp henne. Guden är en ung och lustfylld pojke, men hans kraft är större under de längre dagarna. Värmen befruktar jorden (och Gudinnan), vilket orsakar frön att gro och spidda skott tidigt på våren.

Detta är en av de traditionella tiderna för initieringar in i covens, även solitära häxor initierar sig in i religionen vid denna tid. Om man redan är initierad är detta en bra tid för att förnyja denna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0