Ostara 21:e Mars

Ostara firas runt den 21:a mars då dagen och natten är lika långa, denna dag är mer känd som vårdagsjämningen. Högtiden är en av de fyra mindre sabbaterna. Man kan likna den vid Kristendomens påsk eftersom man dekorerar hårdkokta ägg, tänder eldar vid solnedgången, sjunger sånger och ringer i klockor. På grund av detta ses den ofta som wiccanernas påsk. Ett annat namn på högtiden är Trädfestivalen eftersom det är nu naturen verkligen börjar leva upp. Ytterligare andra namn är helt enkelt Våren, Vårceremonin och Eostras dag. Sabbaten markerar den första vårdagen.

Gudinnan sprider fertilitet till jorden, medan hon brister fram ur sin dvala. Under tiden mognar och växer Guden, han går på de gröna fälten och glädjer sig i naturens överflöd. Vid denna tid tar ljuset över och Guden och Gudinnan driver på de vilda djuren till att fortplanta sig.

Vid denna högtid gör man ritualer som tar lång tid innan de börjar verka, men det är också en tid för en ny start. Om man bär på ett emotionellt bagage som förhindrar ens andliga utveckling kan man nu befria sig från dessa och börja på om på nytt. Det är även en tid för att vårda rituella trädgårdar.

Färger och symbolder som är förknippade med Ostara är pastellfärger, ägg, liksidiga kors och fjärilar.

Varför är ägg förknippade med denna högtid? Svaret kan man hitta i en antik myt som handlar om stjärnbilden Haren. Haren är en stjärnbild på södra stjärnhimlen under Orion, och är synlig från Sverige under vinterhalvåret. I en antik myt är förebilden till Haren ett villebråd som blev jagat av Orion. En senare myt berättar om hur Orion en gång trampade sönder ett fågelbo med ägg, vårens gudinna i forngermansk religion, Ostara, förvandlade den stackars fågeln till en hare som kunde springa ifrån Orion. En gång om året fick den tidigare fågeln åter lägga ägg, därav den tyska seden med påskharar som lägger ägg. Det tyska ordet för påsk är för övrigt Ostern, och kommer från Ostara.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0